Et Yememenin 6 Faydası adlı yazımızda, sizlere araştırdığımız kadarıyla sebepler paylaştık. Bunları destekleyip desteklememek size kalmış bir şey. Umarım keyif alırsınız. İyi okumalar dileriz.
Ne kadar et yediğinizi sınırlamanın, kilo kaybı ve daha iyi bağırsak sağlığı dahil olmak üzere çeşitli faydaları olduğunu duymuş olabilirsiniz.
Et tüketimini azaltmak gerçekten de sağlığın iyileşmesi ve bazı hastalıkların riskinin azalmasıyla bağlantılı.
Bu yazı, et yememenin 6 faydasını sizlere sebepleriyle açıklayacaktır. İyi okumalar dileriz
İçindekiler
İyi bir genel olarak sağlık ve kilo yönetimini destekler
Pek çok yeme düzeni hiç et içermez veya sınırlı miktarda et içerir ve bunların çoğu bir dereceye kadar sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.
Vejetaryen diyetler tüm hayvansal ürünleri hariç eti hariç, ve vegan diyetler, kalp hastalığı ve kanser riskinin azalması (bağlantılı olmuştur.
Ek olarak, araştırmalar, daha fazla bitki bazlı diyetin, daha fazla hayvan bazlı diyetle karşılaştırıldığında, gelişmiş insülin direnci ve daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir
Etin sınırlandırılması ayrıca kilo vermeye ve korumaya yardımcı olabilir.
12 yüksek kaliteli çalışmanın analizi, ortalama 18 hafta vejetaryen diyet uygulayan kişilerin, vejetaryen olmayan diyetleri yiyenlere göre önemli ölçüde daha fazla kilo verdiğini buldu
Bununla birlikte, düşük karbonhidrat ve paleo diyetleri gibi eti dışlamayan diğer birçok diyetin de kilo vermede etkili olduğunu unutmayın.
Eti sınırlamanın ve daha fazla bitki bazlı yemenin olası sağlık yararları, muhtemelen aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha yüksek faydalı bitki bileşikleri alımından kaynaklanmaktadır:
- antioksidanlar
- lif
- bazı mikro besinler
Ek olarak, bitki bazlı diyetler yiyenler daha az kalori ve daha az yağ tüketme eğilimindedir.
Ayrıca vegan, vejeteryan veya çoğunlukla bitki bazlı diyetlerin ağırlıklı olarak hayvansal gıdalarda bulunan besinlerden yoksun olabileceğini belirtmek önemlidir.
İyi planlanmayan bitki bazlı diyetler, diğer besinlerin yanı sıra yeterli B12 vitamini, çinko, kalsiyum, demir ve omega-3 yağ asitlerini sağlayamayabilir.
Kalp Krizi Riskini Azaltır
Bitki bazlı diyetlerin en çok araştırılan yönlerinden biri kalp sağlığı üzerindeki etkileridir.
Tartışmalı araştırmalar, esas olarak et ve hayvansal ürünlerde bulunan doymuş yağ alımı ile artan kalp hastalığı riski arasında ilişkiler bulmuştur.
Bu potansiyel bağlantı hakkında çok fazla tartışma var. Yine de, doymuş yağ oranı yüksek olan et kaynakları alımınızı azaltmak en iyisi olabilir.
Bunlar şunları içerir
- yağlı kırmızı et
- domuz pastırması
- sosis
- sosisli sandviç
Doymuş yağ oranı daha düşük olan etler, kümes hayvanları ve yağsız et kesimlerini içerir.
Ek olarak, doymuş yağın doymamış yağla değiştirilmesi – yalnızca toplam doymuş yağ alımınızı azaltmakla kalmaz – kalp hastalığı riskinin azalmasına yol açar.
Ayrıca, doymuş yağ kaynakları balık, keten ve ceviz gibi çoklu doymamış yağ kaynaklarıyla değiştirildiğinde kalp hastalığı riskinde en büyük azalma gözlemlenmiştir.
Bitki bazlı diyetler (varsa) fazla et içermez ve genellikle aşağıdakiler gibi doymamış yağ kaynakları bakımından zengindir:
- fındık ve tohumlar
- Avokado
- zeytin yağı
Ayrıca , kalp hastalığı ile ilişkili yüksek kan kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilecek bir besin olan diyet lifi açısından da zengin olma eğilimindedirler.
Sonuç olarak, doymuş yağ oranı yüksek etleri keserken daha fazla bitki bazlı yemek kalp sağlığına fayda sağlayabilir. Diyetinize dahil etmeyi seçtiğiniz et türü de bir fark yaratabilir.
İşlenmiş etler ayrıca yüksek tansiyon gelişimine katkıda bulunabilecek sodyumda çok yüksektir.
Eti tamamen ortadan kaldırmasanız bile, daha yağsız kesimler seçmek, bazı etleri yağlı balıklarla değiştirmek ve lif açısından zengin bitkisel gıdalar yerken işlenmiş etlerden kaçınmak kalbinize fayda sağlayabilir.
Bağırsak Sağlığını İyileştirebilir
Et içermeyen diyetler genellikle meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller ve diğer bitkisel gıdalar açısından zengin olduğundan, diyet lifi açısından yüksek olma eğilimindedirler.
Lif , vücutta anti-inflamatuar ve bağışıklık destekleyici rollere sahip bileşikler üreten bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri besler .
Bağırsak bakterileri ayrıca belirli kanser hücrelerinin büyümesini önlemede, vücut kompozisyonunu iyileştirmede ve tip 2 diyabete karşı korumada rol oynayabilir.
Bitkisel gıdalarda bulunan bitki proteini ve polifenol adı verilen faydalı bileşikler de sağlıklı bir bağırsağın korunmasına yardımcı olabilir.
Öte yandan, bazı araştırmalar, hayvansal kaynaklardan elde edilen yağların ve proteinlerin, metabolizmayı olumsuz yönde etkileyen ve kalp hastalığında rol oynayan daha az sağlıklı bağırsak bakterilerinin büyümesini teşvik edebileceğini öne sürüyor.
Genel olarak, çok sayıda bitkisel gıda içeren ve eti sınırlayan bir diyet yemek, sağlığı teşvik eden bakterileri besleyebilir.
Bununla birlikte, bağırsak mikrobiyomu karmaşıktır. Hayvansal proteinin bağırsak sağlığındaki rolünü tam olarak anlamak için bu konu hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Diyet lifi ve faydalı bitki bileşikleri, sağlıklı bağırsak bakterilerini besleyebilecek bitkisel gıdalarda bulunan iki bileşendir. Eti sınırlayan bitki bazlı diyetler, bu besin maddelerinin çoğunu sağlama eğilimindedir.
Kanserlere Karşı Korur
Bazı et türlerini sınırlamak, belirli kanser riskinizi azaltmanıza da yardımcı olabilir.
Pastırma , sosisli sandviç ve diğer tütsülenmiş veya kurutulmuş etler gibi çok fazla kırmızı ve işlenmiş et yemek, daha yüksek kolorektal kanser geliştirme riski ile ilişkilendirilmiştir.
Kümes hayvanları ve balık, artan kolorektal kanser riski ile bağlantılı değildir.
Kırmızı ve işlenmiş et alımı, meme kanseri de dahil olmak üzere diğer kanser riskinin artmasıyla da ilişkilendirilmiştir.
Bu gıdaların kanser gelişimini nasıl etkilediği belirsizdir. Ancak bazı araştırmacılar et işleme ve yüksek sıcaklıkta pişirme sırasında üretilen doymuş yağ ve kanserojen bileşiklerin rol oynadığını öne sürmüşlerdir.
Bitkisel gıdaların ise kolorektal ve diğer kanserlere karşı koruyucu etkisi olduğu görülmektedir.
77.000’den fazla yetişkin içeren bir araştırma, balık ve biraz et içerenler de dahil olmak üzere vejeteryan diyetlerin, vejetaryen olmayan diyetlere kıyasla daha düşük kolorektal kanser insidansı ile bağlantılı olduğunu buldu.
Hayvansal proteinler, özellikle kırmızı ve işlenmiş etler, artan kolorektal ve diğer kanser riskleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu etleri sınırlayan veya eti tamamen dışlayan bitki bazlı diyetler, daha düşük kolorektal kanser insidansı ile ilişkilidir.
Çevre İçin Daha İyi Olabilir
Sağlığa fayda sağlamanın yanı sıra, daha fazla bitki ve daha az et yemek çevre için iyi olabilir.
Et üretimi tipik olarak daha fazla kaynak gerektirir, daha fazla sera gazı emisyonuna yol açar ve meyve, sebze ve diğer asgari düzeyde işlenmiş bitkisel gıdaların üretilmesinden daha büyük ölçüde ormansızlaşmaya ve kirliliğe katkıda bulunur.
Hayvan yetiştirmenin etkisi göz önüne alındığında, çevreye fayda sağlamak için eti ortadan kaldırmanın gerekli olduğunu düşünebilirsiniz.
Bununla birlikte, eti kademeli olarak azaltmak ve biraz et içeren daha esnek bir yeme tarzını benimsemek yine de bir fark yaratabilir.
Farklı diyetlerin sürdürülebilirliği üzerine yapılan çalışmaların sistematik bir incelemesi, vejetaryen, peskataryan ve vegan dahil olmak üzere diyetlerin, standart, et merkezli diyetlere kıyasla sera gazı emisyonlarını %80’e kadar azaltabileceği sonucuna varmıştır.
Et üretimi, sera gazı emisyonlarına yol açar ve olumsuz çevresel etkileri olabilir. Bu nedenle, et alımınızın bir kısmı veya tamamı için bitkisel gıdaları değiştirmek, çevre üzerinde faydalı etkilere sahip olabilir.
Daha Az Et Yemekte Faydalıdır
Azaltılmış et alımıyla ilişkili birçok faydayı elde etmek için eti tamamen kesmeniz gerekmez.
Flexitarian diyetleri, hayvansal ürünlerin alımını azaltmayı içerir, ancak bunları ortadan kaldırmaz. Araştırmalar, vegan veya vejeteryan beslenme düzenleriyle ilişkili olanlara benzer sağlık yararları ile ilişkili olduklarını bulmuştur.
Ayrıca, araştırmalar karışık olmasına rağmen , kümes hayvanları ve balık genellikle kırmızı ve işlenmiş etlerle bağlantılı olumsuz sağlık etkileriyle ilişkili değildir.
Son olarak, bitki bazlı beslenmeyle ilgili faydaların çoğu, diyette hariç tutulanlardan ziyade diyette bulunanlardan kaynaklanmaktadır.
Başka bir deyişle, eti ortadan kaldırmanın sağlığınız üzerinde, besin açısından zengin bitkisel gıdaların tüketimini artırmak ve çeşitli, dengeli beslenmek kadar büyük bir etkisi olmayabilir.
Ek olarak, et yemeyi bıraksanız bile, çok fazla işlenmiş gıda yerseniz muhtemelen fayda görmeyeceksiniz. Şunları alımınızı azaltmayı düşünün:
- patates kızartması gibi sodyum ve sağlıksız yağlar yüksek gıdalar
- beyaz ekmek gibi rafine tahıllarla yapılan yiyecekler
- şekerli soda gibi şekerli içecekler
- yüksek şekerli ikramlar
Bir gıdanın bitki bazlı, vegan veya vejeteryan olarak etiketlenmesi, sağlıklı olduğu anlamına gelmez.
Diyetinizden çıkarmadan daha az et yemek, yine de fayda sağlayabilir. Minimum düzeyde işlenmiş çeşitli bitkisel gıdaların tadını çıkarmak da etsiz bir diyetin faydalarından yararlanmanın anahtarıdır.
Et Yemenizi Azaltmak İçin İpuçları
Et alımınızı azaltmanın bazı özel yolları şunlardır:
- Kırmızı et için kümes hayvanları veya balıkları değiştirerek başlayın. Kırmızı et yerine tavuk, hindi veya deniz ürünlerini ekleyin. Bu proteinler tipik olarak sığır eti, domuz pastırması, sosis, salam ve diğer işlenmiş etlerden daha yağsız ve doymuş yağ bakımından daha düşüktür.
- Bitki bazlı protein kaynaklarını deneyin. Siyah fasulye, nohut, barbunya, mercimek, fındık ve fıstık ezmesi, tohumlar ve soya peyniri ve tempeh gibi soya bazlı ürünler dahil olmak üzere birçok bitki gıdası protein sağlar . Yemeklerde veya ara öğünlerde et yerine bunlardan birini tercih edin.
- Bitki proteinleri ile et streç. Geleneksel et ağırlıklı yemekleri, daha uzun süre dayanmaları için bitkisel gıdalarla doldurmayı deneyin! Kıymanın yarısı yerine mercimekli taco yapmayı deneyin . Etin geri kalanını fasulye ile eşleştirilmiş bir biberde kullanabilirsiniz.
- Yeni yiyecekler denemekten heyecan duyun. Haftada bir yeni bitki yemi denemeyi hedef haline getirin. Bu hafta mercimek, önümüzdeki hafta kinoa ve ondan sonra börülceyi deneyin. Bunları hazırlamak için bazı lezzetli yollar için internette gezinin – bitki bazlı yemek yemek eğlenceli olabilir!
Et alımınızı azaltmak istiyorsanız, yağsız et, balık veya bitki bazlı protein kaynaklarını değiştirerek başlayın. İlham almak istiyorsanız tarifleri çevrimiçi arayın.
Son Olarak
Etsiz veya sınırlı etli bir diyet yemek, sağlığınıza ve çevreye fayda sağlayabilir.
Eti kesmek ve ağırlıklı olarak bitki bazlı bir diyet yemek, kilo yönetimine yardımcı olabilir, kalp hastalığına ve belirli kanserlere karşı koruma sağlayabilir ve sağlıklı bir bağırsağı destekleyebilir. Bitkiler lehine daha az et yemek de faydalı çevresel etkilere sahip olabilir.
Olası faydalardan bazılarını deneyimlemek için et alımınızı azaltmakla ilgileniyorsanız, yukarıdaki ipuçlarına bakın.
Et Yememenin 6 Faydası adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Daha fazla bu tarz yazı için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.