Parkinson Nedir ? Tedavisi Nasıl Olur ? adlı yazımızda sizlere bu hastalık hakkında bilgiler yazdık. Bunların yanında hastalık nedir, belirtileri nelerdir teşhisi nasıl konur gibi konulara da değindik. İyi okumalar dileriz. Lütfen beğenirseniz sayfa sonunda reaksiyon vermeyi unutmayınız lütfen.
İçindekiler
Parkinson Nedir ?
Parkinson hastalığı nörolojik bir hareket bozukluğudur. Yaygın semptomlar arasında titreme, hareket yavaşlığı, sert kaslar, dengesiz yürüyüş ve denge ve koordinasyon sorunları bulunur. Çoğu hasta ilaçlarla iyi bir yaşam kalitesini koruyabilir. Bazı hastalarda ameliyat semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Parkinson Belirtileri Nedir ?
Parkinson Nedir ? Tedavisi Nasıl Olur ?Nasıl Olur? Parkinson hastalığı belirti ve semptomları herkes için farklı olabilir. Erken belirtiler hafif olabilir ve fark edilmeyebilir. Semptomlar genellikle vücudunuzun bir tarafında başlar ve semptomlar her iki tarafı da etkilemeye başladıktan sonra bile genellikle o tarafta daha kötü kalır.
Parkinson belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
- Titreme : Bir titreme veya titreme genellikle bir uzuvda, genellikle elinizde veya parmaklarınızda başlar. Hap yuvarlanma titremesi olarak bilinen başparmağınızı ve işaret parmağınızı ileri geri ovalayabilirsiniz. Dinlenirken eliniz titreyebilir.
- Yavaş hareket (bradikinezi) : Zamanla Parkinson hastalığı hareketinizi yavaşlatarak basit işleri zorlaştırabilir ve zaman alıcı hale getirebilir. Yürürken adımlarınız kısalabilir. Sandalyeden kalkmak zor olabilir. Yürümeye çalışırken ayaklarınızı sürükleyebilirsiniz.
- Kas Sertleşmesi : Vücudunuzun herhangi bir yerinde kas sertliği oluşabilir. Sert kaslar ağrılı olabilir ve hareket alanınızı sınırlayabilir.
- Duruş ve Dengenin Bozulması : Duruşunuz kamburlaşabilir veya Parkinson hastalığının bir sonucu olarak denge problemleriniz olabilir.
- Otomatik hareketlerin kaybı : Yürürken göz kırpma, gülümseme veya kollarınızı sallama gibi bilinçsiz hareketleri gerçekleştirme yeteneğinizde azalma olabilir.
- Konuşma değişiklikleri : Konuşmadan önce yumuşak, hızlı, gevezelik edebilir veya tereddüt edebilirsiniz. Konuşmanız normal tonlamalardan ziyade monoton olabilir.
- Yazma değişiklikleri : Yazmak zorlaşabilir ve yazınız küçük görünebilir.
Parkinson Teşhisi Nasıl Konur ?
Parkinson hastalığını teşhis etmek için spesifik bir test mevcut değildir. Sinir sistemi rahatsızlıkları konusunda eğitim almış doktorunuz (nörolog), tıbbi geçmişinize, belirti ve semptomlarınızın gözden geçirilmesine ve nörolojik ve fizik muayeneye dayanarak Parkinson hastalığını teşhis eder.
Doktorunuz, dopamin taşıyıcı taraması (DaTscan) adı verilen belirli bir tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi (SPECT) taraması önerebilir. Bu, Parkinson hastalığınız olduğu şüphesini desteklemeye yardımcı olsa da, doğru tanıyı nihai olarak belirleyen şey semptomlarınız ve nörolojik muayenenizdir. Çoğu insan bir DaTscan gerektirmez.
Doktorunuz, belirtilerinize neden olabilecek diğer durumları ekarte etmek için kan testleri gibi laboratuvar testleri isteyebilir.
Parkinson Nedir ? Tedavisi Nasıl Olur ? MRI, beyin ultrasonu ve PET taramaları gibi görüntüleme testleri de diğer bozuklukları dışlamak için kullanılabilir. Görüntüleme testleri, Parkinson hastalığının teşhisi için özellikle yararlı değildir.
Doktorunuz muayenenize ek olarak size bir Parkinson hastalığı ilacı olan karbidopa-levodopa (Rytary, Sinemet, diğerleri) verebilir. Bir veya iki günlük düşük dozlar güvenilir olmadığından, size faydayı göstermek için yeterli bir doz verilmelidir. Bu ilaçla önemli iyileşme, genellikle Parkinson hastalığı tanınızı doğrulayacaktır.
Bazen Parkinson hastalığını teşhis etmek zaman alır. Doktorlar, zaman içinde durumunuzu ve semptomlarınızı değerlendirmek ve Parkinson hastalığını teşhis etmek için hareket bozuklukları konusunda eğitimli nörologlarla düzenli takip randevuları önerebilir.
Doktorunuz ayrıca, özellikle devam eden aerobik egzersiz olmak üzere yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. Bazı durumlarda denge ve esneme odaklı fizik tedavi de önemlidir. Bir konuşma dili patoloğu, konuşma sorunlarınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Parkinson İlaçları Nelerdir ?
Parkinson Nedir ? Tedavisi Nasıl Olur ? İlaçlar yürüme, hareket ve titreme ile ilgili sorunları yönetmenize yardımcı olabilir. Bu ilaçlar dopamini arttırır veya yerine geçer.
Parkinson hastalığı olan kişilerde düşük beyin dopamin konsantrasyonları vardır. Ancak dopamin beyninize giremediği için direkt olarak verilemez.
Parkinson hastalığı tedavisine başladıktan sonra semptomlarınızda önemli bir iyileşme olabilir. Bununla birlikte, zamanla, ilaçların yararları sıklıkla azalır veya daha az tutarlı hale gelir. Genellikle belirtilerinizi oldukça iyi kontrol edebilirsiniz.
Doktorunuzun yazabileceği ilaçlar şunları içerir:
Karbidopa-levodopa : En etkili Parkinson hastalığı ilacı olan Levodopa, beyninize geçen ve dopamine dönüşen doğal bir kimyasaldır.
Levodopa, levodopayı beyninizin dışında erken dopamine dönüşmekten koruyan karbidopa (Lodosyn) ile birleştirilir. Bu, mide bulantısı gibi yan etkileri önler veya azaltır.
Yıllar sonra, hastalığınız ilerledikçe, levodopanın faydası, artma ve azalma (“aşınma”) eğilimi ile daha az stabil hale gelebilir.
Ayrıca, daha yüksek dozlarda levodopa aldıktan sonra istemsiz hareketler (diskinezi) yaşayabilirsiniz. Doktorunuz bu etkileri kontrol altına almak için dozunuzu azaltabilir veya doz sürelerinizi ayarlayabilir.
Solunan karbidopa-levodopa: Inbrija, inhale formda karbidopa-levodopa sağlayan yeni bir marka ilaçtır. Oral ilaçlar gün içinde aniden çalışmayı bıraktığında ortaya çıkan semptomları yönetmede yardımcı olabilir.
Parkinson Nedir ? Tedavisi Nasıl Olur ? Nasıl Olur?
Karbidopa-levodopa infüzyonu : Duopa, karbidopa ve levodopadan oluşan markalı bir ilaçtır. Bununla birlikte, ilacı jel formunda doğrudan ince bağırsağa ileten bir besleme tüpü aracılığıyla uygulanır.
Duopa, karbidopa-levodopaya hala yanıt veren, ancak yanıtlarında çok fazla dalgalanma olan daha ileri Parkinson hastaları içindir. Duopa sürekli olarak infüze edildiğinden, iki ilacın kan seviyeleri sabit kalır.
Tüpün yerleştirilmesi küçük bir cerrahi işlem gerektirir. Tüpe sahip olmakla ilişkili riskler, tüpün düşmesini veya infüzyon bölgesinde enfeksiyonları içerir.
Dopamin agonistleri : Levodopanın aksine dopamin agonistleri dopamine dönüşmezler. Bunun yerine beyninizdeki dopamin etkilerini taklit ederler.
Belirtilerinizi tedavi etmede levodopa kadar etkili değiller. Bununla birlikte, daha uzun süre dayanırlar ve levodopanın bazen ara sıra olan etkisini yumuşatmak için levodopa ile birlikte kullanılabilirler.
Dopamin agonistleri arasında pramipeksol (Mirapex), ropinirol (Requip) ve rotigotin (Neupro, yama olarak verilir) bulunur. Apomorfin (Apokyn), hızlı rahatlama için kullanılan kısa etkili, enjekte edilebilir bir dopamin agonistidir.
Dopamin agonistlerinin bazı yan etkileri, karbidopa-levodopanın yan etkilerine benzer. Ancak halüsinasyonlar, uykululuk ve hiperseksüalite, kumar ve yemek yeme gibi kompulsif davranışları da içerebilirler. Bu ilaçları alıyorsanız ve size uygun olmayan bir şekilde davranıyorsanız, doktorunuzla konuşun.
MAO B inhibitörleri : Bu ilaçlar arasında selegilin (Zelapar), rasagilin (Azilect) ve safinamid (Xadago) bulunur. Beyin enzimi monoamin oksidaz B’yi (MAO B) inhibe ederek beyin dopamininin parçalanmasını önlemeye yardımcı olurlar. Bu enzim beyin dopaminini metabolize eder. Levodopa ile birlikte verilen selegilin, yıpranmayı önlemeye yardımcı olabilir.
MAO B inhibitörlerinin yan etkileri baş ağrısı, mide bulantısı veya uykusuzluk içerebilir. Karbidopa-levodopaya eklendiğinde, bu ilaçlar halüsinasyon riskini artırır.
Bu ilaçlar, potansiyel olarak ciddi ancak nadir reaksiyonlar nedeniyle çoğu antidepresan veya belirli narkotiklerle birlikte kullanılmaz. MAO B inhibitörü içeren herhangi bir ek ilaç almadan önce doktorunuza danışın.
Katekol O-metiltransferaz (COMT) inhibitörleri : Entacapone (Comtan) ve opicapone (Ongentys) bu sınıftaki başlıca ilaçlardır. Bu ilaç, dopamini parçalayan bir enzimi bloke ederek levodopa tedavisinin etkisini hafifçe uzatır.
İstemsiz hareket riskinin artması (diskinezi) dahil olmak üzere yan etkiler, esas olarak artan levodopa etkisinden kaynaklanır. Diğer yan etkiler arasında ishal, mide bulantısı veya kusma bulunur.
Tolcapone (Tasmar) : ciddi karaciğer hasarı ve karaciğer yetmezliği riski nedeniyle nadiren reçete edilen başka bir COMT inhibitörüdür.
Antikolinerjikler. Bu ilaçlar, Parkinson hastalığına bağlı titremeyi kontrol etmeye yardımcı olmak için uzun yıllar kullanıldı. Benztropin (Cogentin) veya triheksifenidil dahil olmak üzere çeşitli antikolinerjik ilaçlar mevcuttur.
Bununla birlikte, mütevazi faydaları genellikle hafıza bozukluğu, kafa karışıklığı, halüsinasyonlar, kabızlık, ağız kuruluğu ve idrara çıkma bozukluğu gibi yan etkilerle dengelenir.
Amantadin : Doktorlar, hafif, erken evre Parkinson hastalığının semptomlarının kısa süreli rahatlamasını sağlamak için tek başına amantadin reçete edebilir. Ayrıca, karbidopa-levodopa tarafından indüklenen istemsiz hareketleri (diskinezi) kontrol etmek için Parkinson hastalığının sonraki aşamalarında karbidopa-levodopa tedavisi ile birlikte verilebilir.
Yan etkiler ciltte mor beneklenme, ayak bileği şişmesi veya halüsinasyonlar içerebilir.
Parkinson İlaçlarının Yan Etkileri Nelerdir ?
Parkinson Nedir ? Tedavisi Nasıl Olur ? Parkinson ilacı almak, bazı kişilerde aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka sorunlara neden olabilir:
- Mide bulantısı
- istemsiz hareketler
- Kabızlığın kötüleşmesi
- Düşük kan basıncı
- Karışıklık ve halüsinasyonlar
- Kumar oynamak, seks yapmak veya hobiler peşinde koşmak için kontrol edilemez bir ihtiyaç hissetmek gibi davranışsal sorunlar.
Yan etkiler genellikle tedavi edilebilir. Herhangi bir sorun olduğunda doktora danışılmalıdır.
Parkinson İçin Cerrahi İşlemler Nelerdir ?
Derin Beyin Uyarımı
Derin beyin stimülasyonunda (DBS), cerrahlar elektrotları beyninizin belirli bir bölümüne yerleştirir. Elektrotlar, göğsünüze köprücük kemiğinizin yakınında implante edilen ve beyninize elektrik darbeleri gönderen ve Parkinson hastalığı semptomlarınızı azaltabilen bir jeneratöre bağlanır.
Doktorunuz durumunuzu tedavi etmek için ayarlarınızı gerektiği gibi değiştirebilir. Cerrahi, enfeksiyonlar, felçler veya beyin kanaması dahil olmak üzere riskler içerir. Bazı kişiler DBS sistemiyle ilgili sorunlar yaşar veya stimülasyon nedeniyle komplikasyonlar yaşar ve doktorunuzun sistemin bazı parçalarını ayarlaması veya değiştirmesi gerekebilir.
Derin beyin stimülasyonu, çoğunlukla stabil olmayan ilaç (levodopa) yanıtları olan ileri evre Parkinson hastalığı olan kişilere sunulur. DBS, ilaç dalgalanmalarını stabilize edebilir, istemsiz hareketleri (diskinezi) azaltabilir veya durdurabilir, titremeyi azaltabilir, sertliği azaltabilir ve hareketin yavaşlamasını iyileştirebilir.
DBS, levodopaya verilen düzensiz ve dalgalı tepkileri kontrol etmede veya ilaç ayarlamalarıyla düzelmeyen diskineziyi kontrol etmede etkilidir.
Bununla birlikte, DBS, titreme dışında levodopa tedavisine yanıt vermeyen problemler için yararlı değildir. Titreme levodopaya çok duyarlı olmasa bile DBS tarafından kontrol edilebilir.
DBS, Parkinson semptomları için sürekli fayda sağlayabilse de, Parkinson hastalığının ilerlemesini engellemez.
DBS tedavisinin yüzme için gerekli hareketleri etkilediğine dair seyrek raporlar olduğundan, Gıda ve İlaç Dairesi yüzmeden önce doktorunuza danışmanızı ve su güvenliği önlemleri almanızı önerir.
Parkinson Nedir ? Tedavisi Nasıl Olur ?yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Parkinson Nedir ? Tedavisi Nasıl Olur ?
Yorumlar (2)