Yazılım, yazılım nedir gibi soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Yazılım kategorimizde çok sayıda yazılımla ilgili paylaşımlar mevcuttur.
Yazılım nedir? Bu soruya verilebilecek en kısa cevabı vermek istiyoruz. Yazılım, insanların işlerini ve işi yaptığı süreyi oldukça kısaltan bir bilgisayar kodudur. Yapmak istediklerimizi bilgisayara anlatmak için bu kodları kullanırız. Bir nevi kod için bilgisayar ile anlaşma şeklimiz diyebiliriz. Bir insanın anlayabileceği en kısa ve basit şekilde açıklarsak, bu şekilde açıklamamız lazımdı sanırım. Gelin bu sorunun cevabına biraz daha derinlemesine bakalım.
Aslında böyle diyerek, daha çok genellemiş oluyoruz. Yazılım hep insanlar için yazılacak diye bir şey yok sonuç olarak. Bir “hello word” yazdırsanız bile yazılım yapmış oluyorsunuz. Bu da, insanların işini ne kadar kolaylaştırabilir ki..
Programlama Dilleri
Peki bu işi nasıl yapıyoruz diye soracak olursanız, tabi ki de programlama dilleri ile. Peki nedir bu programlama dilleri ? Aslında günlük konuşma dili gibi düşünebilirsiniz. Sadece bilgisayarın anlayacağı dilden konuşuyoruz.
Bu programlama dilleri ile bilgisayara ne yaptırmak istediğimizi açıklıyoruz. Bilgisayar da bu görevi yerine getiriyor. Bir nevi emir-komuta zinciri gibi düşünebilirsiniz. Biz ide (kodlarımızı yazdığımız ortam) -daha sonra detaylı olarak değineceğiz- aracılığı ile kodumuzu yazıyoruz ve ide’ler bizim yerimize kodu makine diline çeviriyor.
Bu anlattıklarımız şu an için biraz kafanızı karıştırmış olabilir. Öncelikle programlama dili tarihine değinmek istiyorum. Bilgisayarımızın anladığı dil 0 ve 1 lerden oluşuyor. Buna da assembly (makine) dili deniyor. Yani siz 0 ve 1 leri kullanarak kombinasyon yapıyosunuz ve bilgisayarınız bunu anlıyor. Bilgisayarlar ilk çıktığı zaman, geliştiriciler bu 0 ve 1 leri kullanarak geliştirme yapıyolardı. Daha sonradan teknoloji geliştikçe ortaya yüksek seviyeli diller ve ideler çıktı. İde ise, bizim yazılım yaptığımız ortamdır. Yani bir program. Biz ide üzerinden kodumuzu yazıyoruz. İde bizim yerimize kodu derleyici aracılığı ile makine koduna çeviriyor böylece bilgisayarın bunu anlamasını sağlıyor.
Assembly hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Yazılım, Yazılım Nedir? ve Yazılım Geliştirme Süreçleri
Yazılım aslında bu kadar kısa açıklanamayacak kadar büyük bir olaydır. Yazılım tek bir ürün değildir. Yazılım bir süreçtir aslında genel olarak bakarsak. Bir proje üstünde çalışıyorsunuz diyelim. İlk olarak projenin analizini yapmalısınız. Daha sonra tasarımını yaparak kafanız da bir şema oluşturmalısınız. Tasarımdan sonra kodlama aşamasına geçebilirsiniz. Günümüz de çoğu insan yazılımı sadece kodlama yapmaktan ibaret görüyor. Ama aslında öyle değil. Kodlama aşamasından sonra test aşamasına geçilir. Bu aşama da kodlama da çıkan sorunları ve programın açıkları bulunur ve kapatılır. En son ise yazılımınız entegre edilerek piyasaya sunulur. Yani özetlersek, yazılım bir sürü süreci olan genel bir olaydır.
Yazılıma yeni başlayan ve ya başlamak isteyenler için, şu anlık bu kadar bilgiyi bilmesinin yeterli olacağını düşünüyorum. Daha fazla detay öğrenmek isterseniz farklı kaynaklardan da araştırmalar yapabilirsiniz.
Yazılım nedir başlıklı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yazılım nedir sorusuna sizde yorumlar kısmında cevap verebilirsiniz. Diğer yazılarımızı görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Web siteniz çok şık ve çok başarılı olmuş. Bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.
Önerilerinizi uygulayacağım. Değerli bilgiler için teşekkürler.